fbpx

2020FRKA uveliko traje

FRKA – Filmska radionica Kragujevac, peta po redu, ove godine u organizaciji Udruženja Forma, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, Filmskog centra Srbije i Skupštine grada Kragujevca, organizuje se od 20-31. avgusta na Velikoj sceni Knjaževsko-srpskog teatra.

Radionica je namenjena svim ljubiteljima filma i knjige, zainteresovanim za pisanje scenarija i poznavanje filmske, akademske kritike.

Tokom trajanja radionice polaznici će imati priliku da sarađuju sa eminentnim scenaristima i filmskim kritičarima, pod čijim mentorstvom će naučiti da pišu za film i pišu o filmu! Predavači/ mentori 2020FRKE su – Dunja Petrović, Vuk Ršumović, Saša Radojević i Miroljub Stojanović.

Na predavanjima Dunje Petrović tema je bila razvoj filmske priče. Naučili su osnovne elemente filmske priče – karakterizacija i motivacija likova, građenje zapleta, saspensa, zatim podzapleta, raspleta i svoje priče žanrovski precizirane napisali u formi  sinopsisa. Zatim su se upoznali sa filmskom kritikom, neizostavnim delom filmskog stvaralaštva, pogledali Felinijev film “La strada”(1954) i pod mentorstvom Miroljuba Stojanovića uradili analitički prikaz istog.

U toku su predavanja Saše Radojevića i polaznici će biti u prilici da pogledaju njegov film “Porodica” (2015), koji počiva na poetičkim i produkcionim strategijama, koje su svojstvene autoru. Vuk Ršumović će nastaviti rad na pričama polaznika, kako bi svi oni napisali svoj prvi scenario i dobili zasluženo sertifikate na svečanoj završnici Frke.

Učešće na radionici je besplatno, a organizatori su ispoštovali sve preporuke kriznog štaba i preduzeli sve epidemiološke mere zaštite – ograničen broj polaznika, rastojanje od 2m na predavanjima, zaštitne maske i dezinfekciona sredstva.

Preporuke s weba

Komentari