fbpx

Kako oporaviti oštećenu kosu, UNIŠTENU OD BLANŠA

Zamislite da imate kosu gustu da je jedva šaka obuhvata, dugu do struka i toliko kvalitetnu, da vam nije potrebno feniranje – već je dovoljno da je pročetkate tokom sušenja i ona savršena pada. E, pa takva je bila moja, sve do leta 2018. kada sam brzopleto otišla u jedan salon na tretman balejaž + olaplex.

Ukratko, kosa mi je uništena maltene do korena, tojest, sve gde je nanet blanš pretvorilo se u rascvetalo paperje, a kosa mi je dva meseca nakon “tretmana” pri pranju smrdela na paljevinu i kiselinu. O tom iskustvu sam detaljno pisala ovde.

Vezivala sam je u punđe i pletenice ne bih li sakrila stepen oštećenosti, međutim, svaki odlazak kod frizera pretvarao se u agoniju: za frizerke, koje nisu uspevale da je raščešljaju bez obilja preparata i za mene, dok sam gledala kako se moja kosa, koja je nekad bila griva, razvlači i kida.

Da se ošišam na paž nije dolazilo u obzir! Preostalo mi je da čekam i činim sve što je u mojoj moći.

Kako oporaviti oštećenu kosu: saveti i šta od njih stvarno radi

Na internetu je pregršt saveta, a da su delotvorni, ne bih se složila, jer istina je veoma surova i nju mi je potvrdila svaka frizerka kod koje sam bila u poslednje dve godine, koliko traje moja borba da povratim kosu: samo redovno šišanje!

Idite kod frizera na svakih mesec, mesec i po, makar skraćivali kosu po pola centimetra! Jedna sjajna frizerka, koja je učila od čuvenog Boba, objasnila mi je da oštećena kosa deluje reverzibilno: oštećenost se “širi” i penje prema korenu, tako da ako ne reagujete, zahvatiće i zdrave, netretirane delove.

Ako perete kosu kod kuće, neka to bude sa što kvalitetnijim šamponom, koji ne sadrži parabene, silikone i sulfate. Ja sam jedan, koji sadrži neko silno bilje, platila 1400 dinara, i zbilja, kosa pri vrhu mi je bila sjajna, kosa je ostajala čista i do pet dana, ali, oštećeni delovi su bili podjednako grozni. No, ako koristitite neki krš od šampona, verujte mi da će stanje biti još gore!

Trudite se da je ne uništavate dodatno: dakle, ništa često feniranje, presa, tapiranje i slično.  Izloženost fenu treba da bude što manja, a ako ste u prilici, kupite neki kvalitetniji fen, sa jonizatorom.

Šta je od tretmana dobro za oštećenu kosu?

Ovde sam dobila obilje saveta, i nisu mi pomogli, sve do jednog.

Redovno pakovanje, rekla mi je gotovo svaka frizerka. Stavljala sam pakovanja i maske koja se mogu naći u običnim parfimerijama, ali ništa.

Išla sam i na tretman olaplexom ponovo (ovaj put bez farbanja), ali efekat je bio trenutan. Možda bi bio bolji da sam otišla još koji put, ali jednostavno, obeshrabrila sam se.

Stoga sam odustala i od botoksa kose, jer je golim okom bilo vidljivo da dlaci koja se providi koliko je oštećena, nema pomoći.

“Zar je moguće da ama baš ništa ne pomaže”, upitala sam Makicu, jako gotivnu dorćolsku frizerku kod koje svratim na feniranje kada sam u prolazu.

“Probaj L’Oreal Absolut Repair”, rekla mi je, “jeste malo skuplje, ali veruj mi da se svaki dinar isplati! I stavljaj u veoma malim količinama, zapremina lešnika je dovoljna za tvoju ogromnu kosu, videćeš!”

Nisam joj poverovala, jer sve pre toga nije davalo rezultate. Ipak, trenuci očaja dok gledam razbucane krajeve kao da me je neko šišao petardom, nagnali su me da probam.

Nek ide život, pomislih, kad sam dala prokletom salonu Minjović 6000 RSD da mi nušti kosu, daću i 2000 za pakovanje, pa šta mi Bog da!

Otišla sam po preporuci na sajt koji provereno prodaje isključivo original, pronašla L’Oreal Absolut Repair, kliknula na “dodaj u korpu”.

Stigla je u roku od dva dana, a moj skepticizam je nestao kada sam je otvorila. Predivan miris i još predivnije zlatne čestice! U pitanju je zlatna kinoa koja daje dodatni sjaj, ali doći ćemo dotle.

Kako se koristi L’Oreal Absolut Repair

Operite kosu na uobičajen način, a zatim prosušite peškirom. Raščešljajte kosu i podelite je na delove, kao kad se farbate. U VEOMA tankim količinama, nanesite masku na oštećene krajeve, primetiće da je maska, što bi rekli stariji, izdašna. Kada završite s nanošenjem, očešljajte kosu, sačekajte tri do pet minuta i potom isperite.

Nakon prvog tretmana, kosa mi je postala vidno mekša i nežnija i lako se češljala sve do naredenog tretmana (to nije bio slučaj s prethodnim maskama, kosa mi je bila ok samo na dan pranja, već narednog bi ponovo postala otrcana). Ne samo što je bila mekša, nego je zadržala i neverovatan sjaj, zahvaljujući pomenutim česticama zlatne kinoe.

Pri sledećem tretmanu, još pažljivije sam nanela masku, čak i na zdrave delove kose. Umotala sam je u peškir, ostavila da odstoji pola sata, a zatim isprala.

Pošto sam odlučila da se ne feniram do daljnjeg, uplela sam kosu u pletenicu, a kada sam je rasplela, ostala sam bez teksta. Verujte mi, bukvalno bez teksta!

Efekat otrcanih krajeva je nestao! Kosa se progustila da je ponovo jedva obuhvatam šakom, sjaj kao da sam stavila celo pakovanje kristala na nju, i najbolje od svega, vratila se elastičnost.

Ponovo je počela lepo da pada, lokne od pletenice su ostale do narednog pranja i najbitnije od svega, oni prozirni iskrzani krajevi postali su popunjeni, uostalom, pogledajte slike.

Ostajem pri ovoj maski ne samo dok je potrošim, već i ubuduće, a kako stvari stoje, kupiću i šampon iz iste linije.

Ukoliko i vi imate oštećenu kosu, moj naiskrenije savet je da sačekate s ishitrenim odlukama kao što je šišanje svega što ne valja, da se ne oslanjate puno na opšte savete s interneta, a ako ste već odlučili da investirate u oporavak, uradite to kako valja.

I nikada, ali nikada ne izlažite kosu tretmanu kod neproverenog frizera, mene je to koštalo pune dve godine patnje, a Minjovićima nek je na dušu!

 

Preporuke s weba

Komentari