fbpx

Porodica u eri milenijalaca: A kada misliš da se skrasiš?

Rađajte decu kažu. Stvarajte porodice. Sve su to divni postulati, ali gde i kako već je tema od koje svi peru ruke.

U zemlji u kojoj su porezi toliki da ni poslodavci koji bi voleli ne plaćaju zaposlenima prijave, gde se teraju na registrovanje paušala koji danas sutra skoči višestruko taman da ispadne ono “džaba ste krečili“, u zemlji u kojoj skupljamo novac za lečenje i humanost, a onda na glasanje za šou programe diskutabilnih vrednosti nacija daje milione za jedno veče, postavlja se pitanje – kakve porodice stvaramo i u kakvim uslovima?

Gde smo mi kao narod sada, kada je preko 70% dece iz rasturenih brakova, kada mladi zavise od uticaja starleta i ulice, kada se automobili dižu u vazduh u sred grada, a noćni život prikazuje jedno naličje nekad stvarnog, a nekad lažnog sjaja i glamura u kojem se jedna kisela cevči celu noć, devojke banalizuju i svode na nosioce proizvoda preporučenih od strane influensera i selebritija, promovišu ekstra brendove sa Ali Ekspresa ili instagram sales profila, u nadi da će tu naći zlatnu, a dobijajući šut kartu?

Koliko znate srećnih parova, porodica, a kada je skromnost postala izjednačena sa odsustvom ambicije?

Dokle će milenijalci da zamišljaju život kao sa filma, u kojem nema sporednih već samo glavnih uloga, a kako će ti ljudi, mi, svi podizati decu i graditi društvo?

Gde živi moderna porodica?

Veliki broj mladih danas nakon studentskih dana i života u dmovima kreće u iznajmljivanje stanova, a onda, uz neki posao, udruženom mladom paru ne ostaje mnogo da uloži u neku budućnost i život.
Agencije za nekretnine samo nude veliki broj povoljnih stanova, ali ako niste obazrivi, skuplja para od damara, posebno kada je reč o novogradnji. Morate dobro voditi računa, jer najčešće imate samo jednu šansu da uđete u kolo vlasnika stanova. Možda je zato nešto popularnija prodaja stanova na Novom Beogradu, jer su makar ti stanovi pouzdaniji, dok se periferije i novogradnje po ostalim delovima grada vode pod velikim znakom pitanja.
Sad, često se desi da vam neka ponuda “uleti”, ali ne padajte na prvu loptu. Dobro se raspitajte o pravnim i finansijskim rizicima, a naročito o takozvanim “skrivenim troškovima”, kojih ima na svakom koraku. Da li treba renoviranje, krečenje, stolarija, parket, malo vidite komšiluk, sredinu, uslove. Uložite vreme. Tri put meri – jednom seci. A dok nađete stan kakav želite i ujedno možete da na neki način priuštite – budite spremni na strpljenje i čekanje. U žurbi ćete najviše potrošiti. A vaš dom treba da bude koren vašeg života.

Kako živi moderna porodica?

Imate posao 9-5? To je bilo nekad uniformisano i zemlje su živele ujednačeno. Porodice su imale vremena da se usklađuju i druže nekako.

A danas?

Radite smene? Radite suprotne smene? Radite po pozivu, projektu, zadatku, poslovno putujete, selite se često na par dana, neko vreme…? Moderna porodica radi na sto načina i jedva usklađujeo svoj sopstveni život sa sobom, a kamo li sa nekim drugim, a posledice su realne-otuđivanje, premor, zaboravnost, teskoba…

Kako uskladiti sve? Pitanje je na mestu. Tek kada dođu deca, logistika postaje aktuelna i na dnevnom nivou. Postaje praktično nemoguće da oba roditelja postignu sve, a baka i deka servis postaju veliki spas. Ko ih ima. Mnogi koji su došli u Beograd iz unutrašnjosti budu možda i prepušteni sami sebi, a naći pouzdane bebisiterke i pomoć u kući je veliki izazov.

Romantika? Film? Pozorište? Pa zna se da je kultura poslednja na spisku moderne srpske porodice, što se ne bi reklo gledajući neke od koncerata u Štark Areni recimo.
To nam ostavlja upravo prostor za razmišljanje…

Kako postavljamo prioritete? I da li zaista nemamo ili ne možemo ili pak – nećemo?

Orden za sve roditelje, bračne drugove, zaljubljene i mlade i stare u ovoj zemlji i šire.

To treba uvesti.

A kako vi živite?

Kako god da živite – bravo. I samo napred.

Preporuke s weba

Komentari