fbpx

Šta je olaplex tretman, koja je cena, kakva su iskustva i da li oštećuje kosu

Kad pogledaš rezultate na slikama to zaista izgleda “vau”, međutim, da li je tako u stvarnosti? Da li oštećuje kosu i u kojoj meri, i kako ta kosa izgleda posle mesec, pa i godinu dana?

Poslednjih godina olaplex nam predstavljaju kao čudo koje može da izvuče tamne pigmente i transformiše kosu u nestvarno lepe nijanse. Na Instagramu i Fejsu možete naći fotografije pre i posle olaplex tretmana, na forumima uglavnom reči hvale; dok saloni koji imaju ovu uslugu tvrde da revolucionarni sistem bojenja (da ne kažem izbeljivanja) uopšte ne šteti kosu.

Da li je ovo istina? Lično sam proverila.

Olaplex tretman moje iskustvo

Za one koji me ne poznaju – od kada znam za sebe imam dugu gustu kosu do struka, a nekad i preko struka. Ne moram da se feniram, dovoljno je da je samo osušim i pročetkam i od težine sama se ispravlja. Zvuči savršeno, zar ne?

olaplex tretman pre

E, pa tako savršeno dugu i gustu kosu odlučila sam da podvrgnem ovom tretmanu, jer mi je nekoliko ljudi reklo da bi mi mnogo lepše stajalo da “ubijem žuto” i stavim neki preliv. Rešenje se nametnulo samo, u vidu oglasa za olaplex tretmane koji su iskakali na svakom koraku.

S obzirom na to da mi je mnogo, ali mnogo stalo do moje kose, istražila sam sve moguće izvore na temu da li olaplex šteti kosu.

I gotovo svi tvrde otprilike sledeće: u pitanju je inovativni hemijski preparat smišljen od strane dva hemijska stručnjaka koji nikada pre nisu radili na proizvodima za kosu. Pametnom bi ovo bilo dovoljno, ali pazi sad! Ne koristeći ni silikon ni ulje, dr Eric Presley i dr Craig Hawker stvorili su jedinstveni preparat koji “veže popucane veze u kosi za vreme i posle hemijskog tretmana, čineči ih snažnijima nego što su bile pre”.

U prevodu, ako želiš da iz tamne nijanse pređeš u svetlu, ili kao u mom slučaju, ako želiš da tvoja plava kosa dobije prelepu nijansu namesto žute, ne gine ti blanš! A magija olaplexa se nalazi u tome da kad se stavi u blanš, ne samo da ne oštećuje kosu, nego je i štiti! Nije mi nimalo bilo sumnjivo što svi ti stručnjaci i frizeri koji ga hvale na sav glas imaju tamnu kosu. Ko bi sumnjičio u trenutku dok zamišlja svoju dugu, gustu grivu kako se preliva u platinastim i sedefastim tonovima?

Zakažem tretman, balejaž, u salonu “Minjović” na Novom Beogradu koji mi je neprestano iskakao reklamama na Fejsu.

Ja tamo – kad ono…

U salonu veličine srednjeg stančića, dakle, ne preko 40 metara kvadratnih, barem 20 žena i sigurno desetak zaposlenih. U tome nisam videla ništa čudno, naprotiv, pretpostavila sam da imaju dosta posla jer dobro rade.

Problem nastaje kada sam pokušala da objasnim šta želim: koren tamniji, ostatak kose svetlo, ali da bude prošarano (da ne bude oštar prelaz) i da mi svetli pramenovi uokviruju lice. Takoreći, želela sam ovo:

View this post on Instagram

Love ?? @mane_ivy via @high_5_to_fashion ?

A post shared by fashiondaily (@fashion____daily___) on

Nisam ni stigla da objasnim da želim što više smeđih tonova u kosi jer planiram da prestanem da se farbam i povremeno osvežavam pramenčiće. Neka cura koja je tamo verovatno na praksi krenula je da mi farba koren u tamno.

Dok sam ja došla sebi, prebacili su me na drugu stolicu, gde je druga cura počela da mućka blanš. “Kako ona zna šta treba da radi, kad nije razgovarala sa mnom uopšte”, ne stigoh ni da završim misao, počela je da mi stavlja blanš. U kom se nalazi čuveni olaplex, tako da ne moram da brinem.

Nakon što je moja griva, prvi put otkako postojim, tretirana od korena do krajeva i to blanšom, gurnuli su me u neki zapećak za čekanje, da blanš nekih 45 minuta odradi svoje, dok se ja za to vreme informišem o ljubavnim zgodama Anabele Đogani.

Kojih crnih 45 minuta, nije prošlo ni 20, ja sam osetila da je ona folija VRELA!

Udarila sam u vrisku i paniku

Znam da se kosa zagreva usled hemijskog tretmana, ali da bude vruća, bukvalno vruća, to bre nije normalno! Zahtevala sam da mi istog momenta skinu folije i isperu to sa glave, na šta su me one poslale napolje, da se malo smirim (i ohladim). Ma kakvi, kosa i dalje podjednako vruća.

Valjda su izvalile da sam u stanju da ubijem zbog kose, bacile su me na pranje, nakon čega je usledilo stavljanje preliva. Potom su me osušile, isfenirale, a ja nisam znala šta da mislim.

Platila sam nekih 6 000 dinara koliko je koštao tretman (inače, cene idu i do 15 000) i pitala se da li ja, kojoj je komunikacija posao, uopšte znam da komuniciram, jer umesto plave boje koja šara smeđu podlogu, ja imam 2 cm tamno smeđe boje i celu dužinu pod blanšem?

Evo slike tik nakon tretmana:

olaplex tretman posle

Da se ne lažemo, izgledalo je lepo. No, moja kosa uvek izgleda lepo, tako da ova promena nije nešto spektakularno, osim što umesto žućkastih imam blago sivkaste tonove.

Pravi šok je usledio pri prvom pranju kose. Bio je dakle avgust 2018, u kupatilu je otvoren prozor, a ja sam se pitala da li je eksplodirala azotara u Pančevu ili Nuklearni institut Vinča, jer me zapahnuo miris kiseline. Oh, ne.

To moja kosa smrdi na kiselinu i paljevinu

Preživela sam nekako to pranje, kosa mi nije opala, ali je postala primetno suvlja, tanja i mrsila se više nego inače. Kamo revolucionarna formula rođaci, kamo hemijsko čudo koje veže popucale veze u kosi?

Smrad kiseline i paljevine je bio prisutan narednih nekoliko meseci pri pranju kose. Ne usuđujem se da pomislim šta bi bilo da mi je kosa prirodno tanka i krta, a ne ovoliko jaka. Ubrzo je ispario i preliv, te se ponovo pojavilo žutilo. Što bi se reklo: džaba ste krečili!

Već u novembru iste godine (dakle, pre tačno godinu dana) stavila sam preliv i beskrajno sam zahvalna frizerki koja je bila nežna i strpljiva. Preliv sam otada ponovila još dva puta i odlučila da ne farbam niti tretiram ničim jakim kosu do daljnjeg.

Evo kako ona izgleda godinu i dva meseca kasnije:

olaplex godinu dana kasnije

Trudim se da je ne mrcvarim, čak ne pravim punđe često kao ranije, redovno je češljam, čekam da izraste još malo, pa ću da izvučem toliko željene svetle pramenove oko lica.

Oporavljam se od, slobodno mogu reći, katastrofalne greške proizišle iz nestrpljenja. Stoga da zaključimo.

Olaplex, da ili ne?

Pre nego što se odlučiš na ovako nešto, zamolila bih te da uradiš sledeće:

  • da ne veruješ oglasima, a naročito ne forumima i testimonijalima, jer oni mogu biti lažni
  • da pronađeš osobu koja je taj tretman radila pre najmanje godinu dana i da ti potvrdi da joj kosa ne samo da nije oštećena, već je i bolja nego što je bila, pored blanša. Ja takvu osobu ne poznajem.

Stoga ću se umesto zaključka na ovu temu, poslužiti jednom starom narodnom izrekom koja kaže da treba da pozajmiš onoliko novca koliko si spreman da izgubiš. Isto je i sa kosom – eksperimentiši u meri koliko ti nije stalo do nje (“pa to je samo kosa, izrašće”).

Ukoliko ti je, pak, stalo do svoje kose, znaš šta ti nije činiti.

Preporuke s weba

  1. Ema kaže

    Kosa ti je prelepa i baš mi je žao što si prošla kroz to što si opisala, ali mislim da je problem u frizerkama i u tome što nisu pravilno upotrebile preparate. Ja imam dugu kosu (mada nije duga kao tvoja) farbam se u plavo godinama i već skoro tri godine radim olaplex tretman na svakih 6 meseci otprilike. Nisam baš ljubitelj eksperimentisanja sa kosom, i verovatno se ne bih ni usudila da probam taj Olaplex da nije moje frizerke kod koje idem već godinama i kojoj bezrezevno verujem.
    Ne kažem da je Olaplex neka magija koja rešava sve probleme sa kosom, kao što možda deluje iz reklama, ali ja sam definitivno primetila razliku.

Komentari